Trainen is voor iedereen belangrijk. Of je er nu van houdt om in de sportschool met gewichten te smijten of je graag een vechtsport beoefent, herstellen is belangrijk. Een zware training zal namelijk veel van je lichaam vragen. Zonder goed herstel is het niet mogelijk om elke training 100% te geven. Om jou te helpen met het maken van de juiste keuzes, hebben wij de 5 beste manieren om te herstellen na een kickbokstraining op een rijtje gezet.

1. Hydratatie

Kickboksen vergt natuurlijk veel inspanning. Door middel van inspanning wordt je lichaam warm, maar het moet ook afkoelen. Hier komt zweet om de hoek kijken. Zweet is vocht wat uit je lichaam komt om je lichaam af te koelen, maar dit moet ook bijgevuld worden. Na je kickbokslessen is het nodig om genoeg te drinken, want anders raak je uitgedroogd. In de meeste gevallen is het genoeg om alleen water te drinken, maar je kan ook kiezen voor een energie drank of een eiwit limonade om ook koolhydraten en eiwitten aan te vullen.

2. Eet de juiste voeding

Door de vele inspanning heeft je lichaam behoefte aan voedingsstoffen. Dit is namelijk de manier om te herstellen en sterker te worden. Een maaltijd die rijk is aan eiwitten helpt bij het herstellen en opbouwen van spierweefsel. Hier kan je denken aan ingrediënten zoals kip, vis, eieren of proteïne shakes. Dit zijn ingrediënten die je kan nuttigen in combinatie met koolhydraten en gezonde vetten. Hierdoor kan jij zorgen dat het herstel na een van de kickbokslessen in Limburg optimaal zal verlopen.

3. Rekken en mobiliteitsoefeningen

Na afloop van een training zijn je spieren vaak stram en gespannen. Het kan dus een waardevolle toevoeging zijn om na een training 10 minuten te gaan rekken. Door middel van rekken en mobiliteitsoefeningen te doen, kunnen te spieren ontspannen. Dit helpt bij het verminderen van blessures en spierpijn. Hierbij wil je de focus vooral leggen op spieren die gebruikt worden bij het kickboksen zoals je benen, heupen, schouders en armen.

4. Optimaliseer je slaap

Of je nu doet boksen, kickboksen of een andere sport beoefent. Slaap is één van de belangrijkste herstel methodes die er bestaat, helaas is dit een ondergewaardeerde manier van herstel. Tijdens je slaap herstelt je lichaam van de inspanningen van de dag. Zo is het aan te raden om tussen de 7 en 9 uur slaap per nacht te halen. Dit zorgt ervoor dat je lichaam kan herstellen, je hormonen in balans blijven en je mentaal scherp blijft.

5. Massages of fysiotherapie

Als je vaak traint of intensief traint, kan een regelmatige massage of een bezoek aan de fysiotherapeut helpen om je lichaam in topconditie te houden. Zo wordt tijdens een massage je gehele lichaam onder handen genomen en worden je spieren los gemaakt. Door middel van losse spieren zal de doorbloeding beter worden, maar herstel je ook beter.

Herstel is niet alleen belangrijk bij sporten zoals kickboksen, maar het verbetert je complete welzijn. Door middel van goed herstel kun je blessures minimaliseren en kan jij door blijven gaan op je gewenste niveau.

Foto van Joris
Joris

Schrijver Kickboksen-Nederland.nl

Hallo, mijn naam is Joris, een enthousiaste kickbokser en muay thai-beoefenaar met jarenlange trainingservaring in Nederland en Thailand. Mijn passie voor deze vechtsporten deel ik graag op Kickboksen-Nederland.nl en Muay-Thai-Nederland.nl. Van technieken tot trainingstips en de rijke culturele aspecten, mijn artikelen bieden een persoonlijke kijk op de wereld van kickboksen en muay thai. Laat je inspireren terwijl ik mijn enthousiasme en diepgaande kennis deel, en ontdek samen met mij wat deze vechtsporten zo bijzonder maakt.

Inhoudsopgave

Nieuwe artikelen