Boksen vs Kickboksen - het verschil

Boksen en kickboksen zijn beide opwindende vechtsporten, maar ze verschillen op belangrijke manieren. Laten we eens kijken naar de basis van beide sporten en ontdekken wat hen uniek maakt.

De geschiedenis

Laten we beginnen met de geschiedenis van de sporten. Boksen heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de oudheid, met gevechten die werden gevierd in de oude Griekse Olympische Spelen. Kickboksen is relatief jonger, ontstaan in de jaren 60 en 70, waarbij vechters zowel vuisten als benen gebruikten.

Verschil regels en doelen

Laten we verder gaan met de verschillen in de regelgeving en doel van beide sporten. Dit is uiteraard wat de sporten uniek maakt.

Bij boksen draait alles om stoten naar het bovenlichaam, met als doel je tegenstander uit te schakelen. Kickboksen voegt trappen toe aan het arsenaal, waardoor je zowel naar het boven- als onderlichaam kunt trappen om je tegenstander uit te schakelen.

TechniekenBij boksen zie je snelle voetbewegingen en hoofdbewegingen om slagen te ontwijken. Kickboksen voegt trappen toe aan het repertoire, inclusief laag trappen, hoog trappen en ronde trappen.

BenodigdhedenZowel boksers als kickboksers dragen handschoenen, een mondbeschermer en bescherming voor mannen. Kickboksers voegen scheenbeschermers toe om hun benen te beschermen bij het geven en ontvangen van trappen.

FysiekBoksers richten zich voornamelijk op hun bovenlichaam, terwijl kickboksers sterke armen én benen moeten hebben vanwege het trappen.

GewichtsklassenBeide sporten hebben gewichtsklassen om eerlijke competitie te waarborgen, of je nu zwaargewicht bent of een lichtgewicht.

Wedstrijden:

Boksen heeft wereldwijd erkende toernooien zoals de Olympische Spelen en bokskampioenschappen. Kickboksen heeft organisaties zoals GLORY Kickboxing en ONE.

Bekende boksers en kickboksers

Boksen heeft wereldwijd bekende iconen als Muhammad Ali en Mike Tyson voortgebracht. Kickboksen wint ook snel aan populariteit, met beroemdheden zoals Badr Hari en Rico Verhoeven.
rico verhoeven

Welke sport is voor mij geschikt?

Er heerst vaak nog het idee dat kickboksen een agressie-aanpak heeft. Dat is echter niet zo omdat de toegepaste technieken meer betrekking hebben op praktijksituaties. Bij boksen is het meer de kracht van het bovenlichaam die een verschil zal uitmaken bij een gevecht. Hou er dus rekening mee dat het er bij kickboksen dus wat zwaarder aan toe zal gaan bij zowel de training als de gevechten.

Conclusie

In conclusie, terwijl boksen zich richt op stoten, voegt kickboksen trappen toe aan het speelveld. Beide sporten hebben hun eigen charme en bieden unieke uitdagingen voor degenen die de ring betreden. Het maakt niet uit welke je kiest, beide vechtsporten zorgen voor opwindende gevechten en onvergetelijke momenten. Wacht er dus niet langer mee om je in te schrijven op een sportschool naar keuze!

Joris
Joris

Schrijver Kickboksen-Nederland.nl

Hallo, mijn naam is Joris, een enthousiaste kickbokser en muay thai-beoefenaar met jarenlange trainingservaring in Nederland en Thailand. Mijn passie voor deze vechtsporten deel ik graag op Kickboksen-Nederland.nl en Muay-Thai-Nederland.nl. Van technieken tot trainingstips en de rijke culturele aspecten, mijn artikelen bieden een persoonlijke kijk op de wereld van kickboksen en muay thai. Laat je inspireren terwijl ik mijn enthousiasme en diepgaande kennis deel, en ontdek samen met mij wat deze vechtsporten zo bijzonder maakt.

Inhoudsopgave

Nieuwe artikelen